Indonesia: Lễ hội nhập hồn trâu Kebo – Keboan độc đáo có một không hai

Indonesia: Lễ hội nhập hồn trâu Kebo – Keboan: Mỗi nền văn hóa hay tôn giáo đều có một cách riêng để bày tỏ lòng sùng kính đối với các vị thần của mình. Bằng cách cầu nguyện, thiền định, hoặc bằng cách hiến tế. Nhưng nghi lễ nhập hồn trâu đi cày ruộng tại một ngôi làng ở Indonesia có thể được coi là một lễ hội độc đáo có một không hai!

Indonesia: Lễ hội nhập hồn trâu Kebo - Keboan
Indonesia: Lễ hội nhập hồn trâu Kebo – Keboan

Lễ hội này diễn ra tại làng Alasmalang, huyện Singojuruh, thành phố Banyuwangi ở tỉnh Đông Java.

Theo lịch của người Java, trong tháng Suro, cộng đồng sẽ tổ chức lễ hội truyền thống nhập vai trâu với tên gọi “Kebo-keboan” theo tiếng Java.

Người dân làng sơn mặt và cơ thể bằng màu đen nhánh, đeo một quả mõ trâu bằng gỗ gọi là “Kelunthungkayu” trên cổ, đội cắp sừng cùng hai chiếc tai, quấn dây quanh đầu, trên tay và chân để trông giống như những con trâu. Mỗi người nhập vai sẽ thực hiện nghi lễ này bằng cách diễn tả các hoạt động của trâu như cày bừa, gieo hạt và tưới nước cho cây trồng. Cách hóa trang và cách thể hiện những tính cách “trâu” của họ gây ấn tượng mạnh với mọi du khách.

Trước ngày diễn ra lễ hội, dân làng góp sức dựng lên một sân bãi gồm thửa ruộng xâm xấp nước và khu biểu diễn, được trang hoàng bằng những cây chuối và các loại cây khác. Dọc theo tuyến đường lễ hội, các con đường cũng được trang hoàng theo cách đó. Tại một ngã tư, người ta lắp một máy bơm nước công suát lớn để bơm nước vào khu ruộng. Đó cũng là điểm xuất phát của những người nhập vai trâu từ đó tỏa ra khắp bốn hướng.

Lễ hội nhập hồn Trâu bắt đầu diễn ra từ một tuần trước đó khi dân làng tụ họp để cầu nguyện tại mộ của Mẫu Karti – vị tiền nhân đã khởi đầu cho nghi lễ truyển thống này cách đây 300 năm. Nghi lễ nhập hồn trâu này chính là một lễ hội văn hóa tạ ơn bề trên độ cho một vụ mùa thắng lợi, cũng là dịp để cầu nguyện cho đất đai thêm màu mỡ và thêm bội thu vào vụ mùa năm tới,

Theo nhà tổ chức lễ hội, nghi lễ nhập hồn trâu được đặt ra để chống lại sự hoang hóa của ruộng đồng làng Alasmalang. Nhận được thông điệp từ tổ tiên, Mẫu Karti đã phát động một phong trào dọn dẹp cánh đồng bằng hình tượng người nông dân hóa thân thành con trâu, một con vật có vai trò quan trọng trong đời sống của cư dân trồng lúa.

Lễ hội bắt đầu với việc chuẩn bị 12 mâm xôi gà “tumpeng”, hoàn tất với 5 mâm cháo gạo nếp “jenangSengkolo”, 7 mâm cháo gà “jenangsuro”. Số mâm lễ mang ý nghĩa riêng của nó. Số 12 “Tumpeng” đại diện cho 1mười hai tháng trong lịch Hồi giáo, số 7 đại diện cho bảy ngày trong một tuần và số 5 đại diện năm ngày trong lịch Java. Tất cả những điều này thể hiện triết lý về chiều thời gian trong vòng đời của con người.

Xôi gà “tumpeng” được những người lớn tuổi ban phước và được bày tại điểm hẹn để làm thức ăn cho những người tham gia lễ hội. Những người nhập vai trâu sẽ diễu hành từ bốn hướng dưới các làn điệu âm nhạc và vũ điệu truyền thống. Nữ thần Sri cũng có mật trong đoàn diễu hành. Những người tham gia tái hiện cảnh canh tác trên đồng như cày bừa gieo cấy và thu hoạch.

Người dân trong làng cho rằng một số người nhập hồn trâu đã bị linh hồn trâu nhập vào vì họ lăn lộn trong bùn một cách vô thức, có những động tác và phát ra âm thanh cứ như của con trâu thật.

au màn tái hiện cảnh trâu làm việc trên đồng, phần kết thúc lễ hội trở nên vô cùng sôi động với sự tham gia của rất đông những người có mặt gồm cả trẻ em và người lớn cùng nhau nhảy xuống “ruộng”, tranh nhau lấy những nhánh lúa giống mà nữ thần Sri đã gieo vì ai cũng tin rằng những hạt lúa giống đó sẽ mang lại cho họ một mùa màng bội thu.

 

Trong bài phát biểu khai mạc lễ hội, ông Abdullah Azwar, thị trưởng Banyuwangi đã nhấn mạnh rằng lễ hội truyền thống độc đáo này cần phải được bảo tồn và các thế hệ sau này cần tiếp tục tổ chức để nó không bị rơi vào quên lãng. Đó cũng là cách để Banyuwangi thu hút khách du lịch và thúc đẩy nền kinh tế của cộng đồng trong vùng và khu vực lân cận.

Lại Vĩnh Mùi (theo tạp chí Snapshot)

3 thoughts on “Indonesia: Lễ hội nhập hồn trâu Kebo – Keboan độc đáo có một không hai

 1. Eric Jones says:

  Hi, Eric here with a quick thought about your website disantrauviet.vn…

  I’m on the internet a lot and I look at a lot of business websites.

  Like yours, many of them have great content.

  But all too often, they come up short when it comes to engaging and connecting with anyone who visits.

  I get it – it’s hard. Studies show 7 out of 10 people who land on a site, abandon it in moments without leaving even a trace. You got the eyeball, but nothing else.

  Here’s a solution for you…

  Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. You’ll know immediately they’re interested and you can call them directly to talk with them literally while they’re still on the web looking at your site.

  CLICK HERE http://jumboleadmagnet.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works.

  It could be huge for your business – and because you’ve got that phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation – immediately… and contacting someone in that 5 minute window is 100 times more powerful than reaching out 30 minutes or more later.

  Plus, with text messaging you can follow up later with new offers, content links, even just follow up notes to keep the conversation going.

  Everything I’ve just described is extremely simple to implement, cost-effective, and profitable.

  CLICK HERE http://jumboleadmagnet.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business.

  You could be converting up to 100X more eyeballs into leads today!

  Eric
  PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
  You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
  CLICK HERE http://jumboleadmagnet.com to try Talk With Web Visitor now.

  If you’d like to unsubscribe click here http://jumboleadmagnet.com/unsubscribe.aspx?d=disantrauviet.vn

 2. Eric Jones says:

  Hello, my name’s Eric and I just ran across your website at disantrauviet.vn…

  I found it after a quick search, so your SEO’s working out…

  Content looks pretty good…

  One thing’s missing though…

  A QUICK, EASY way to connect with you NOW.

  Because studies show that a web lead like me will only hang out a few seconds – 7 out of 10 disappear almost instantly, Surf Surf Surf… then gone forever.

  I have the solution:

  Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. You’ll know immediately they’re interested and you can call them directly to TALK with them – literally while they’re still on the web looking at your site.

  CLICK HERE https://jumboleadmagnet.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works and even give it a try… it could be huge for your business.

  Plus, now that you’ve got that phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation pronto… which is so powerful, because connecting with someone within the first 5 minutes is 100 times more effective than waiting 30 minutes or more later.

  The new text messaging feature lets you follow up regularly with new offers, content links, even just follow up notes to build a relationship.

  Everything I’ve just described is extremely simple to implement, cost-effective, and profitable.

  CLICK HERE https://jumboleadmagnet.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business, potentially converting up to 100X more eyeballs into leads today!

  Eric
  PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
  You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
  CLICK HERE https://jumboleadmagnet.com to try Talk With Web Visitor now.

  If you’d like to unsubscribe click here http://jumboleadmagnet.com/unsubscribe.aspx?d=disantrauviet.vn

 3. Eric Jones says:

  Hey, this is Eric and I ran across disantrauviet.vn a few minutes ago.

  Looks great… but now what?

  By that I mean, when someone like me finds your website – either through Search or just bouncing around – what happens next? Do you get a lot of leads from your site, or at least enough to make you happy?

  Honestly, most business websites fall a bit short when it comes to generating paying customers. Studies show that 70% of a site’s visitors disappear and are gone forever after just a moment.

  Here’s an idea…

  How about making it really EASY for every visitor who shows up to get a personal phone call you as soon as they hit your site…

  You can –

  Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It signals you the moment they let you know they’re interested – so that you can talk to that lead while they’re literally looking over your site.

  CLICK HERE http://boostleadgeneration.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works.

  You’ll be amazed – the difference between contacting someone within 5 minutes versus a half-hour or more later could increase your results 100-fold.

  It gets even better… once you’ve captured their phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation.

  That way, even if you don’t close a deal right away, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship.

  Pretty sweet – AND effective.

  CLICK HERE http://boostleadgeneration.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business.

  You could be converting up to 100X more leads today!

  Eric
  PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
  You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
  CLICK HERE http://boostleadgeneration.com to try Talk With Web Visitor now.

  If you’d like to unsubscribe click here http://boostleadgeneration.com/unsubscribe.aspx?d=disantrauviet.vn

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *